A. Nihat Kantarcı Kimdir?

A. Nihat Kantarcı Kimdir?

Çaycumalı iş adamı ve yönetici. Okulumuzun adını taşıdığı Nihat KANTARCI, 1922 yılında Çaycuma'da dünyaya gelmiş, 7 Ocak 1979'da 56 yaşındayken vefat etmiştir. 1955-1973 yılları arası 3 dönem üst üste Çaycuma Belediye Başkanlığı yapmıştır.

19.01.2014 5866

A. NİHAT KANTARCI (1922-1979) 

Çaycumalı iş adamı ve yönetici. 1922 yılında Çaycuma'da dünyaya gelen A.Nihat Kantarcı, 7 Ocak 1979'da 56 yaşındayken vefat etmiştir. 1955-1973 yılları arası 3 dönem üstüste Çaycuma Belediye Başkanlığı yapmıştır. 

Annesi, Rüştiye mualliminin (öğretmen) kızı Şefika, babası ise Jandarma Başçavuşu Ahmet'tir. Ağabeyi Şefik ve kardeşi Saim vefat etmiştir. Kız kardeşi Saime sağ olup İstanbul'da yaşamaktadır. A. Nihat Kantarcı'nın annesi Şefika, aslen Safranbolu Bulak köyünden, babası Ahmet de Bartın'ın Yıldız köyünden olup Kantariler sülalesindendir. Çocukluğu Cumhuriyetin ilk yıllarında geçmiştir. Latin alfabesine yeni geçildiği ve okuma yazma oranının son derece düşük olduğu dönemde, ilkokulda el yazısının güzelliği nedeniyle "dolmakalem" ile ödüllendirilmiştir. Bugün çok önem ifade etmese de, 1927 yılında Türkiye'de okuma yazma oranının yüzde 11 olduğu düşünülürse, o günler için ilkokul eğitiminin ne kadar önemli olduğu anlaşılacaktır. 

1942 yılında Çaycuma'da postanede memurluk yapmıştır. 2.Dünya savaşı yıllarında 36 ay süreyle askerlik hizmeti yaptıktan sonra Çaycuma'ya dönmüş ve şimdi yıkılmış olan çarşı ortasındaki Has Fırın'ı işletmiştir. Babasının 1946'daki vefatından sonra girişimcilik yönü ortaya çıkmış, Çankırı, Bolu, Devrek, Kastamonu vb. bölgedeki Askeri Birliklerin ihtiyaçlarını temin ederek, müteahhitliğe başlamıştır. Bu iş, Belediye Başkanı olduğu 1955 yılına kadar devam etmiştir. 

1955-1960, 1963-1968, 1968-1973 yılları arasında üç dönem art arda Belediye Başkanlığına seçilmiştir. Ömrünün neredeyse tamamını Çaycuma'ya hasretmiştir. Belediye başkanlığının başlangıcında köye benzeyen küçük bir kasaba olan Çaycuma, 1973'te başkanlıktan ayrıldığında, döneminde yapılan yatırımlar ve açılan Bulvarlar sayesinde (Atatürk Bulvarı, Nihat Kantarcı Bulvarı vb.) modern bir yerleşime dönüşmüştür. Belediye Gelirleri Yasasının olmadığı bu dönemlerde bu çalışmalar büyük özveriyle ve zorluklarla gerçekleşmiştir. SEKA Kağıt Fabrikası da onun belediye başkanlığı döneminde yapılmıştır. 2006'da Belediyeye geri verilen lojmanların bulunduğu arazi, o zamanın belediyesi tarafından fabrikanın kent merkezinden kopmasını önlemek için SEKA'ya tahsis edilmiştir. 

Çaycuma'ya 1956 yılında, elektriğin gelişi Kantarcı'nın birinci dönem belediye başkanlığında gerçekleşir. Çaycuma içme suyu şebekesi, ilk olarak yine Nihat Kantarcı'nın başkanlığı döneminde yapılır. "Yaka suyu" denen memba suyu Nihat Kantarcı'nın başkanlığı döneminde Çaycuma'ya dağıtılmıştır. Şu anda halen kullanılan Çaycuma Belediye Hizmet Binası da Nihat Kantarcı döneminde 1964 yılında yapılmıştır. Bu kadar kısa bilgiden anlaşılacağı gibi Nihat Kantarcı, dönemindeki zorluklara karşın, iyi yetişmiş, geleceği gören, vizyon sahibi bir kişilik olarak modern Çaycuma'nın temellerini atmıştır. 

Nihat Kantarcı 1953 yılında Afet Kantarcı ile evlenmiş ve üç çocuğu olmuştur. Çocukları, Bülent, Şefika ve Şafak'tır. Kesintisiz üç dönem Çaycuma Belediye Başkanlığına seçilen Nihat Kantarcı'nın çocukları da başta ailelerinden aldıkları terbiye ile hayatta başarılı olmuşlardır. Koçkan İnşaat'ın sahibi de olan İnşaat Yüksek Mühendisi ve 2013 yerel seçimlerinde Çaycuma Belediye Başkanı seçilen Bülent, eğitimci, ressam ve hakem Şefika ve Şafak Eczanesi´nin kurucusu ve sahibi Şafak, Çaycuma'nın yetiştirdiği önemli simalardır...

Kendisine ve ailesine Çaycuma´da bıraktıkları eserler ve eğitime yaptıkları değerli katkılar için minnettarız.

Merhum Nihat KANTARCI´ya yüce Allah´tan rahmet diliyoruz.